Motivasi : Sekolah dan kehidupan

Kongsi Artikel ini :

Motivasi : Sekolah dan kehidupan
Motivasi : Sekolah dan kehidupan

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca yang dikasihi sekalian. Semoga kita diberikan hidayah dan ketenangan dalam menghadapi pelbagai musibah yang timbul. Doakan juga keselamatan dan kesihatan kita semua ketika sedang bekerja dikala musim wabak covid-19 ini. Semoga rezeki yang diperolehi tersebut dengan tulang empat kerat kita diberkati oleh Allah SWT.

Pada kali ini, kita berbicara tentang ujian yang sering kita hadapi dalam menempuh alam kehidupan didunia ini. Ujian datang dalam pelbagai bentuk samada nikmat atau kepayahan.

Apabila diuji dengan nikmat dan kekayaan jangan dilupa dimana kita pada awalnya. Jangan dilupa juga orang yang pernah menolong kita dikala susah dan jangan memandang rendah kepada yang lain. Mendongak dan bertongkatkan langit itu tidak perlu dan tidak patut ada didalam kamus hidup kita.

Apabila kita susah pula, jangan kita terus menerus menyalahkan takdir dan tidak berusaha untuk mengatasinya. Percayalah bahawa Allah akan memberikan ganjaran kepada orang yang bersabar seperti firmanNya dalam Surah al-Baqarah, ayat 156-157 yang bermaksud (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayahNya. .

Oleh itu, jangan kita beburuk sangka terhadap ujian yang mendatang kerana Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Kembali semangat wahai sahabat. Kita pasti berjaya mengharunginya !


Kongsi Artikel ini :