Motivasi : Masa terbaik adalah masa untuk diri sendiri

Kongsi Artikel ini :

Motivasi : Masa terbaik adalah masa untuk diri sendiri
Motivasi : Masa terbaik adalah masa untuk diri sendiri

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca yang dikasihi sekalian. Semoga kita semua berada dalam keadaan sihat dan diberikan kekuatan untuk menempuh dugaan, cabaran, dan pahit getir kehidupan.

Motivasi kali ini berkisar tentang masa yang amat penting kepada diri kita iaitu masa untuk diri sendiri.

“Masa yang paling penting didalam dunia ini adalah masa untuk kebaikan diri sendiri”

Kenapa kita perlukan masa untuk diri sendiri? Ahli psikologi membuat kajian bahawa masa untuk diri sendiri membantu otak untuk mereset kepada keadaan asal. Ia juga membantu kita meleraikan keserabutan didalam otak. Selain itu, masa untuk diri sendiri membantu kita meningkatkan daya fokus dan konsentrasi. Tambahan lagi, ia juga dapat menjadikan kita lebih produktif untuk menghadapi hari-hari yang mencabar. Ia juga dapat memberikan kita ruang untuk mencari identiti diri dan meneroka potensi diri. Semasa kita dalam masa untuk diri sendiri, kita juga berpeluang untuk berfikir dengan lebih dalam tentang sesuatu masalah atau isu. Ia juga membantu kita menyelesaikan masalah yang rumit. Yang paling penting adalah ia membantu untuk meningkatkan hubungan sesama isteri, suami, anak-anak dan keluarga.

Kajian oleh sebuah Universti diluar negara menunjukkan bahawa, kekurangan masa untuk diri sendiri adalah antara salah satu penyebab terbesar masalah rumah tangga. Kebiasaannya kaum Hawa mempunyai masa untuk diri sendiri kurang daripada lelaki. Berbanding lelaki, wanita menghabiskan masa lebih 10 jam seminggu untuk melakukan kerja-kerja rumah seperti membasuh baju, sidai baju, lipat kain, masak, basuh pinggan, kemas dapur, sapu lantai, mop lantai, kemas tempat tidur, jaga anak, mandikan anak dan banyak lagi.

Bagaimana nak dapatkan masa untuk diri sendiri ini? Selalunya kekangan masa lebih-lebih lagi bagi pasangan yang bekerjaya menyebabkan kita tidak punya masa untuk masa untuk diri sendiri. Satu kajian di negara British mendapati kualiti masa yang dihabiskan untuk diri sendiri adalah lebih penting daripada kuantiti masa. Bermaksud boleh sahaja, masa yang sedikit lebih berkualiti daripada masa yang banyak dihabiskan untuk masa untuk diri sendiri. Untuk mendapatkan masa untuk diri sendiri ini, anda boleh setkan jam bangun pagi 30 minit lebih awal dari ahli keluarga yang lain. Cuba untuk dapatkan masa untuk diri sendiri seawal pagi kerana pada masa tersebut anda mempunyai semangat dan tenaga yang masih fresh. Jauhkan diri daripada media sosial kerana kita akan membandingkan kehidupan kita dengan orang lain. Jika di pejabat, cuba keluar untuk makan tengah hari di tempat-tempat yang tenang. Anda juga boleh menjadualkan hari-hari tertentu pada kalendar anda untuk masa untuk diri sendiri.

Masa untuk diri sendiri ini tidak tertakluk kepada bersendirian sahaja, membuat perkara yang anda minat juga adalah salah satu masa untuk diri sendiri seperti menonton Netflix, Youtube atau drama korea. Salah satu cara untuk diri sendiri juga adalah berjumpa kawan, berborak dengan jiran, bersosial dan berkomunikasi. Untuk lebih berkesan, kita boleh melakukan senaman yang mengeluarkan peluh dan yang melajukan degupan jantung. Ini kerana apabila kita bersenam dan mengeluarkan peluh, hormon yang bernama endorfin akan dikeluarkan. Lebih banyak hormon ini dikeluarkan, semakin kita berasa gembira dan stress pun hilang.

Kata-kata memainkan peranan dalam mendapatkan masa untuk diri sendiri ini. Jangan cakap dengan pasangan “Saya perlukan ruang”. Tetapi kongsi dengan pasangan anda apa yang anda lakukan seperti “Sayang, saya join kelab menjahit dan masak-masak bersama jiran tetangga”. Kata-kata seperti “Aku dapat meluangkan masa dengan anak-anak” adalah lebih bermakna daripada ” Aku kena luangkan masa untuk anak-anak ini”. Apabila minda menerima kata-kata yang positif, kita akan menjadi lebih bersyukur dan ikhlas dalam membuat sesuatu.

Kurang masa dan kekangan kewangan untuk travel? Tak apa, mengikut satu kajian jika kita membeli sesuatu barang yang memberikan kita pengalaman perasaannya adalah sama seperti kita melancong. Barang tersebut adalah seperti buku, alat muzik, peralatan sukan atau video game.

Akhir sekali, tidur yang cukup sangat penting untuk setiap orang. Kekurangan masa tidur akan menyebabkan perasaan negatif senang untuk datang. Beri ruang untuk pasangan mendapatkan tidur yang cukup.

Secara kesimpulannya, masa untuk diri sendiri ini sangat penting untuk kita berfungsi secara normal. Kalau mengikut kajian, wanita lebih memerlukan masa untuk diri sendiri berbanding lelaki. Beri ruang untuk pasangan anda masa untuk diri sendiri atau ciptakan masa untuk mereka. Salah satu punca postpartum (baby blues)  juga adalah kurang masa untuk diri sendiri. Ingat, kita hidup bukan untuk diri kita sendiri sahaja. Saling melengkapi termasuk juga memberi ruang kepada pasangan masing-masing.

Baca artikel sebelum ini disini Motivasi : Cabaran dalam kehidupan

 

 

 


Kongsi Artikel ini :