Motivasi : Bersyukur atas apa yang ada

Kongsi Artikel ini :

Motivasi : Bersyukur atas semua yang ku ada
Motivasi : Bersyukur atas semua yang ku ada

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca yang dikasihi sekalian. Semoga anda semua diberikan kekuatan dan kesihatan yang baik dalam menempuh kehidupan sehari-harian.

Pada kali ini, kita akan berbicara mengenai syukur diatas semua nikmat yang dikurniakan. Masih diberikan nafas untuk terus hidup dimuka bumi ini.

Kenapa kita patut bersyukur?

1. Kerana masih sihat dan diberikan kehidupan yang mungkin orang lain tidak kecapi. Masih ada orang didalam dunia ini mati akibat kelaparan, wabak dan kemiskinan. Beruntunglah kita dapat makan paling kurang 2 kali sehari berbanding mereka.

2. Masih mempunyai tempat berteduh. Biarlah sekecil mana pun rumah kita hatta menyewa sebuah bilik, kita patut bersyukur kerana dapat berlindung dari panas mentari dan hujan batu. Ramai yang terlupa masih ada yang tidur berbumbungkan langit dan beralaskan kotak diluar sana.

3. Masih mempunyai kerja.  Dikala wabak Covid-19 ini, ramai yang telah dibuang kerja dan akan dibuang kerja kerana syarikat sudah tidak mampu lagi membayar gaji. Berapa banyak diantara kita yang  mengeluh kerana syarikat telah membuka operasi. Bekerjalah dengan ikhlas demi memberikan rezeki yang halal buat pasangan, anak-anak, ibu bapa dan keluarga.

Kesimpulannya, jika kita ingat walaupun salah satu perkara diatas, kita pasti merasa syukur untuk nikmat yang diberikan. Ada diantara kita yang telah ditarik kelebihan ini. Apabila sudah tiada, barulah kita akan merasa lebih menghargai sesuatu.

Baca artikel lain disini : Tidak pernah merasa cukup.


Kongsi Artikel ini :